0%

Minimalistisk kontorindretning hvordan skal det se ud?

I løbet af et gennemsnitligt menneskeliv, er der kun én ting, der optager mere tid end søvn. Og det er selvfølgelig arbejde. Vi bruger otte timer på kontoret hver dag fra mandag til fredag og mange af os langt mere.

Arbejdet er altså en ret stor del af vores tilværelse, hvorfor det er vigtigt, at vi trives der. De fleste af os går som regel op i, hvordan vores hjem ser ud,. Derfor bør vi også gå op i, hvordan arbejdspladsen ser ud. Og det er uanset om man er chef eller funktionær. Vi vil alle gerne have en fed arbejdsplads. Også selvom det ofte er ude af vores hænder.

Generelt er der et ret begrænset fokus på vores arbejdsplads i forhold til kontorindretning og det generelle arbejdsmiljø. Det hænger sammen med, at vi har det med at opfatte kontoret som et sted, hvor der blot skal arbejdes for føden og spares lidt penge op til den årlige badeferie på Rhodos.

Det skal der laves om på.

Minimalisme er en god idé

Vores opfattelse af hvad et kontor er, skal marineres i kreativitet og en masse gode idéer. Blandt gode idéer har vi minimalismen, som gennem de seneste par år er blevet aldeles populært, hvad end det er i relation til livsstil, mode, design eller indretning. En af årsagerne til at minimalismen har vundet frem er, minimalisme er et koncept, der bygger på less is more og mentalt overskud. Minimalisme har en evne til at rense sindet, hvorfor det er en god idé at overveje konceptet.

I dette tilfælde skal det helt konkret handle om minimalistisk kontorindretning, hvor vi her på conteur.dk har gjort en del ud af at vise, hvordan det kan bidrage til en markant mere spændende arbejdsplads. En arbejdsplads hvor medarbejderne ser frem til at bruge en tredjedel af sit liv.

Hvorfor overhovedet minimalistisk kontorindretning?

minimalistisk indretning til kontoret

Et eksempel på minimalistisk kontorindretning.

En spændende arbejdsplads er rent indretningsmæssigt ikke nødvendigvis præget af minimalisme. Der er alverdens muligheder i det, hvad angår en spændende arbejdsplads, men det der gør den minimalistiske kontorindretning attraktiv, er netop det mentale overskud, den giver. Du kan sammenligne det med følelsen i kroppen, når du har gjort huset rent. Denne følelse bør man have en interesse i, at alle på ens arbejdsplads har og særligt hvis det er ens egen virksomhed. Alt andet lige giver det gladere og mere produktive medarbejdere.

Minimalistisk indretning virker overskueligt. Ligeledes er det også videnskabeligt bevist, at orden i sagerne øger både motivation og effektivitet. Omvendt stemmer det ikke helt overens med Albert Einstein og hans berømte citat.

“If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?” ~ Albert Einstein

Det er svært at argumentere mod videnskaben, men ligeledes plejer Einstein heller ikke at tage fejl. Heldigvis behøver vi ikke vælge side. Det handler nemlig ikke om, at skrivebordet skal stå snorlige. I stedet handler det om, at skrivebordet nemmere kan holdes pænt og ryddeligt.

Vi kan ikke komme udenom, at vi ved siden af computeren har diverse remedier i form af papir, kuglepenne, post-its, visitkort, breve, gadgets, opladere, kaffe, sodavand, familiebilleder og så videre. Kombinerer man disse remedier med den klassiske kontorindretning, udvikler det sig lynhurtigt til noget a la følgende:

minimalistisk kontorindretning

Mørke gulvtæpper, små rum, ringe organisering og unødvendige remedier bidrager sjældent til et fedt kontor.

Og det er vi naturligvis ikke interesserede i, om end det ikke altid er nemt at følge med papirarbejdet, der gerne har det med at hobe sig op.

Stressende meget papirarbejde eller ej, ja så er der en markant forskel på, hvor uoverskueligt det kan forekomme i forhold til selve kontorindretningen.

Når arbejdspladsen er præget af en minimalistisk kontorindretning, er det nemmere at fokusere på det, der skal laves. Årsagen er, at unødvendige distraktioner og lignende overflødigheder fjernes, hvilket er hovedessensen af minimalisme.

Hvad kan du undvære?

Det kan være noget af en udfordring at lave en omstilling i form gennemgående minimalistisk kontorindretning, hvis du allerede sidder i et par gamle kontorlokaler i Sydhavn. Det er eksempelvis svært at gøre rummet fysisk større og økonomisk kostbart at skifte alle kontormøblerne ud, men som man plejer at sige, blev Rom ikke bygget på en enkelt dag. Derfor er der en række ting man kan gøre til at starte med.

Det første du gør, er at skille dig af med alt det, du kan undvære. Den nemmeste måde at gøre det på, er ved at spørge dig selv, hvad du rent faktisk har brug for på helt nøgternt. Ikke ting der er ‘nice to have’, men ting you need to have.

Ofte fylder vi kontorerne med alt for mange møbler i form af store hængemappeskabe, adskillige reoler, kommoder og diverse opbevaringseffekter. Og hvad bruger man alle disse møbler til? Unødvendig opbevaring. I hvert fald et godt stykke hen ad vejen.

Minimalistisk kontorindretning og det generelle design

Du har allerede fået et par visuelle godbidder i form af eksempler på den minimalistiske kontorindretning. Sammenholder vi artiklens indledende hvide og orange kontor med det lidt mere klassiske kontor lige efter, kan det virke svært at få et klart billede af, hvordan et minimalistisk kontor egentligt skal se.

Skal det være futuristisk og superenkelt? Eller kan et minimalistisk kontor også være præget af et de klassiske og måske endda oldschool elementer? Svaret er både ja og nej. Ja og nej til begge spørgsmål i øvrigt. Grundlæggende er det vigtigste nemlig, at kontoret også får et personligt præg. Dermed er der hele tiden en hårfin balance, man skal være opmærksom på.

Lad os kigge på nogle konkrete eksempler på, hvordan minimalistisk kontorindretning kan tage sig ud.

Den raffinerede minimalisme

minimalistisk kontorindretning 1

Måske kender du den populære serie Suits og i så fald er du også bekendt med advokatkontoret, hvor det suveræne makkerpar Harvey Specter og Mike Ross slår deres folder som New Yorks skarpeste jurister. På ovenstående billede har vi Harvey’s kontor, hvor indretningen slår sig på den raffinerede minimalisme.

Den raffinerede minimalisme er præget af karisma, sjæl og personlighed. Kontorindretning præget af raffineret minimalisme er velovervejet, hvor al inventar har et konkret formål. Umiddelbart ser indretningen ikke specielt minimalistisk ud, men det er den nu alligevel.

Du har skrivebordet med tilhørende stol samt klientstol. I forlængelse heraf har du sofaarrangementet og en liggestol, som begge har en praktisk funktion. Sidst, men ikke mindst har du det ‘unødvendige’ inventar i form af pladesamlinger, trofæer og samlerobjekter, men er de virkeligt unødvendige?

Overhovedet ikke.

Denne slags inventar har en historie. Det har en betydning for Harvey. Inventar som bidrager til et afslappet sind og ligeledes et godt mentalt indeklima. I forhold til kontorindretningen agerer denne del af inventaret kontrast, hvor helhedsindtrykket dermed transformeres til raffineret minimalisme.

Minimalisme er altså ikke nødvendigvis sort og hvid i en evig kombination. Minimalisme er en kombination af funktion og æstetik med tilladelse til kreativitet og eksperimentering.

Superminimalistisk kontorindretning

minimalistisk indretning til kontoret

Superminimalismen er altid spændende, hvor det tunge fokus ligger på simplicitet og det absolutte minimum i forhold til funktioner. Tager vi udgangspunkt i dette superminimalistiske konferencerum, er det nemt at få øje på netop dette fokus.

Det er en fantastisk måde at eliminere distraktioner og i stedet fokusere på det, der er årsagen til, at I er samlet om bordet. Glem store fladskærme, projektorer, vandmaskiner, stumtjenere og lignende gimmicks.

Den superminimalistisk kontorindretning har gennem de senere år vundet stor popularitet på den internationale bane og i øvrigt også ved at finde vej til de lange korridorer her i Danmark.

Den naturlige minimalisme

minimalistisk indretning til kontoret

Den naturlige minimalisme passer særligt godt ind på de danske kontorer. Det der gør denne slags kontorindretning interessant er det store fokus på at gøre omgivelserne naturlige. At Moder jord også får en plads i venterummet så at sige. Det er ofte nogle aldeles dyre løsninger, men resultatet er som regel besværet værd. Denne slags minimalisme indgår ofte i arkitektoniske værker med dansk signatur, hvor 8-tallet ved Ørestaden er et udmærket eksempel. Dermed er det ikke helt forkert at kalde det skandinavisk minimalisme.

Den konservative minimalisme

minimalistisk indretning til kontoret

Den konservative udgave af minimalistisk kontorindretning er ikke nogen udpræget sjældenhed i Danmark. Ofte ser vi denne stilart blive anvendt i forbindelse med moderniseringer af kontorlokaler, hvor man ikke helt tør at gå all-in, hvori den konservative minimalisme består.

Denne løsning ender ofte med at fremstå kedsommelig og uinspirerende med stærke referencer til laboratorier og kedeldragter.

Minimalistisk kontorindretning og kriteriet der altid skal opfyldes

Når man vælger den minimalistiske indretning, er der ét kriterie som altid skal være opfyldt. Det kriterie er, at omgivelserne skal være inspirerende på den ene eller anden måde. Det inspirerende element kan bestå i Harvey Specter’s samlerobjekter, en fortryllende smuk udsigt, specielle lokaler, gamle spillemaskiner eller kunst og farver, hvad end det er i form af skulpturer, malerier eller botanik.

På kontoret med den konservative minimalistiske indretning, er det svært at få øje på det inspirerende element.

Hvad er vores mission?
Conteur er et online magasin, der har som mission at krydre branchen for kontormøbler og kontorindretning med kreative, innovative og sjove idéer. Formålet er at gøre arbejdspladsen mere spændende og dynamisk, således medarbejdere og arbejdsgivere trives endnu bedre.