0%

8 måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejderne skab en dynamisk arbejdsplads

Der hersker efterhånden ikke nogen tvivl om, at et godt arbejdsmiljø er vigtigt for en virksomhed. Det er også en af forklaringerne på, at HR-afdelingerne fylder mere og mere. Spørgsmålet er bare, om det er nok, at vi har nogle HR-uddannede folk til at sikre, at Marianne i receptionen ikke udsættes for sexisme af hendes mandlige kollegaer?

Der skal mere til for at skabe det bedste arbejdsmiljø for sine medarbejdere end at sikre at de basale forhold spiller. Der skal tænkes nyt og som bekendt, kræver det mod at springe ud i det ubekendte. Et bedre arbejdsmiljø foranlediges af både fysiske og psykiske omgivelser, hvorfor følgende 8 måder at forbedre det også er en kombination heraf.

Fleksibilitet

måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejdere

Fleksibilitet er det nye sort. Det er fremtiden og for manges vedkommende allerede hverdag. Det kan vi primært takke internettet for, da arbejdsopgaver i højere grad kan klares uden at medarbejderen behøver være fysisk tilstede.

Der er selvfølgelig stadig mange arbejdspladser, som er afhængige af fysisk tilstedeværende arbejdskraft, hvorfor det er vigtigt, at man som virksomhed forstår at gradbøje begrebet. Fleksibilitet på arbejdspladsen handler nemlig om at løsne rammerne og give medarbejderen mere frihed, men naturligvis under eget ansvar.

Hvorfor ikke implementere et højere niveau af fleksibilitet på arbejdspladsen, hvis det stadig er muligt at skabe samme output? Det giver helt automatisk gladere medarbejdere og givetvis øget produktivitet.

Kommunikation

måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejdere

Kommunikation er kernen i menneskelig succes. Det giver sig selv, at kommunikation er vigtigt på arbejdspladsen, men spørgsmålet er, om alle virksomheder prioriterer den lige højt? Næppe. Som tidligere ansat i en stor børsnoteret virksomhed, ved jeg alt om kommunikation og ikke mindst konsekvenserne heraf, når den ikke fungerer.

Elendig kommunikation er, når medarbejderne begynder at føle sig som ligegyldige brikker i et puslespil, der skal forestille en blå himmel uden skyer. Man får ikke noget at vide og ofte er der heller ikke nogen, der ved noget. Det er som oftest et resultat af bureaukrati og en outdated virksomhedsstruktur.

Dog gør det sig også gældende på mindre arbejdspladser, hvor der som regel er lidt højere til loftet. Det skyldes ofte ledere, der gør et stort nummer ud af de hierarkiske forhold. Det kan godt være, at du er boss, men ville det ikke være federe, hvis dine ansatte var lidt mere tilfredse?

Giv medarbejderne en følelse af formål

måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejdere

I forlængelse af god kommunikation, er det en god idé at give medarbejderne en følelse af, at de har en værdi. At deres arbejdsgang tjener et sundt formål. Godt nok hersker den fejlagtige opfattelse stadig, at vores arbejdsplads blot er til, for at vi kan tjene penge til regningerne og måske tage tre uger om året til Mallorca.

Virkeligheden er en anden.

Vi ønsker alle at bruge vores tid på en arbejdsplads, hvor vi føler os anerkendt og værdifulde. Som følge af vores velstand er vi ikke længere tilfredse med kun at få tilfredsstillet de tre nederste punkter i Maslow-pyramiden.

Danfoss gør eksempelvis meget ud af at sikre et godt arbejdsmiljø på denne konto, hvor medarbejderne har nøjagtigt samme værdi uanfægtet af løn og ansvar. Alle bliver hørt.

Pludselig har du altså medarbejdere, som engageret og entusiastisk står ved samlebåndet og pakker kontaktorer ind i emballage, fordi deres idé om at gøre processen lidt smartere blev taget seriøst.

Afskaf micro management

måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejdere

I stik modsatte ende af ‘følelse af formål på arbejdspladsen’, har vi micro management, som stadig anvendes flittigt i virksomheder verden over. Uanset hvilket job man besidder, ringer begrebet garanteret en klokke ved de fleste. Vi har alle haft den der chef, leder eller manager, der konstant kigger en over skulderen, hvor flertallet sikkert også kan blive enige om, at det ikke er noget, der medvirker til et bedre arbejdsmiljø.

Særligt i det offentlige anvendes micro management meget, hvilket resulterer i mindre selvstændige medarbejdere, der ligeledes trives mindre godt.

Forbedr kontoromgivelserne

måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejdere

De fysiske kontoromgivelser er blandt de mest oversete måder, hvorpå et godt arbejdsmiljø kan skabes. Det er desværre sådan, at man fra ledelsens side ofte vælger at svinge sparekniven, når det kommer til kontormøbler, indretningsarkitekt og en overordnet plan for, hvordan det kan arrangeres på en tiltalende og kreativ måde.

Det er videnskabeligt dokumenteret, at medarbejderproduktiviteten stiger, når kontoromgivelserne er inspirerende. Så kan man selvfølgelig stille spørgsmålet, hvad inspirerende omgivelser egentligt er og mens der er mange svar på det spørgsmål, er hensigten den samme. Nemlig at medarbejderne skal føle sig hjemme. Ligesom vi putter tanke bag indretningen i vores egne hjem, bør det samme gøre sig gældende på arbejdspladsen.

Det behøver ikke at være nogen kostbar affære at optimere kontoromgivelserne, hvis blot man benytter den kreative hjernehalvdel. Nogen gange skal der ikke mere til end et par fede kontormøbler hist og her.

Gør kontoret spændende

måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejdere

Ud over at optimere kontoromgivelserne, bør der gøres en indsats for at gøre arbejdspladsen spændende. En ting er den generelle kontorindretning, en anden er at spille på de underholdende tangenter. For selvom eksempelvis minimalistisk kontorindretning kan have en masse positive effekter arbejdsmiljøet, er det vigtigt, at der også er en tyk prik over i’et.

Silicon Valley, der er hovedstaden for avanceret teknologi, har i en del år vist vejen, hvordan et spændende arbejdsmiljø kan se ud. Det er ikke kun store virksomheder som Google, Facebook og Apple, hvor dette arbejdsmiljø er en prioritet. Hele vejen ned til nye start-ups, er der stort fokus på at gøre omgivelserne spændende. Selvom professionalisme er vigtigt, kan arbejdspladsen også godt være en legeplads.

Nu er Google godt nok en ret velhavende virksomhed, hvorfor det kan være svært at konkurrere med deres mange voksenlegepladser, men ville det være umuligt at få installeret en rutsjebane som alternativ til elevatoren?

måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejdere

Der er naturligvis andre måder at gøre arbejdspladsen spændende end ved at installere rutsjebaner. I virkeligheden handler det om at skabe variation i form af forskelligt indrettede lokaler. At medarbejderne har mulighed for luftforandring uden at skulle forlade matriklen.

Arranger nogle sjove mødelokaler. Dediker et lokale som legeplads med poolbord, spillemaskiner, airhockey, bordtennis og hvad fantasien ellers kan finde på.

Feedback

måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejdere

Feedback er vigtigt, men endnu vigtigere er at huske, at den går begge veje. På arbejdspladsen hvor alle trives, kan man lufte sine holdninger uanset hierarkiske forskelle. Synes man ens leder har truffet en dårlig beslutning? Nævn det for ham eller hende. Fortæl hvorfor. Samme gør sig gældende den anden vej og det kan selvfølgelig være både positiv og negativ feedback.

Problematikken er dog ofte den, at ledere har svært ved at tage imod kritik fra underordnede, hvilket gerne resulterer i et klassisk boss-slave-forhold på arbejdspladsen, hvor trivsel og dynamik ødelægges.

Skil jer af med negative medarbejdere

måder at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejdere

Arbejde i sig selv kan være stressende nok, hvorfor det er afgørende at skille sig af med negative medarbejdere. Stress kombineret med negativitet fører til et elendigt arbejdsklima. Der skal ikke mere til end en enkelt negativ medarbejder for at påvirke de andre medarbejderes trivsel. Negativitet har nemlig en helt særlig evne til at suge glæde, motivation og godt humør ud af lokalet.

Uanset hvor dygtig den negative medarbejder er, er en afskedigelse nødvendig, medmindre dialog selvfølgelig kan løse problemet. Hvis målet er at skabe det bedste arbejdsmiljø for medarbejderne, er positivitet nødt til at være virksomhedens kerneværdi. Det er dog lettere sagt end gjort.

Hvor mange flueben kan din virksomhed sætte?

Hvad er vores mission?
Conteur er et online magasin, der har som mission at krydre branchen for kontormøbler og kontorindretning med kreative, innovative og sjove idéer. Formålet er at gøre arbejdspladsen mere spændende og dynamisk, således medarbejdere og arbejdsgivere trives endnu bedre.